Slamokrovstvo Anton Golnar

Pokrivanje strehe s slamo je stara veščina, pri kateri se še danes uporabljajo isti postopki in orodja kot v preteklosti.

1

Opis

Slamokrovstvo je celoletna dejavnost, ki obsega pridelavo ržene slame, njeno obdelavo, pripravo za kritino in krovski postopek. Rž je treba požeti kakšen teden prej, preden je zrela. Ko se posuši, jo omlatijo z manjšo mlatilnico in počešejo na lesenem glavniku. Nato jo povežejo v velike šope po 10–15 kg. Ti se nato skladiščijo do uporabe. Pred pokrivanjem strehe velike snope razdelijo na manjše šopice (po 2 kg). Pri pokrivanju strehe krovec uporablja naslednja lesena orodja: pričko, špriglo ali ribaš (deska za poravnavanje slame), hlapca (kratka lestev) in rebro (močna zakrivljena palica). Za pritiskanje šopic slame na late služijo leskove palice, imenovane roglca, rogla ali rajca. Privezujejo jih z beko (kot v vinogradu) ali s pocinkano žico. Na stranskih zaključkih strehe pritrdijo deske ali spletejo kite iz slame. V zadnjem času je veliko zanimanja za t. i. biomateriale v gradbeništvu, kamor spada tudi slama. Uporablja se kot vezivo v glinastih ometih ali kot strešna kritina. Slamokrovstvo je pomembna dejavnost na področju spomeniškega varstva.

Naško Križnar

Predlog citata

Križnar, N. 2010: Slamokrovstvo Anton Golnar. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/104-slamokrovstvo-anton-golnar.