Kresija

Uradna oznaka: Ljubljana - Kresija
Avtor: Leopold Theyer
Neorenesančna palača Kresija je bila zgrajena po potresu leta 1895, kot del razširjenega vhoda v staro mestno središče. Nosilno konstrukcijo sestavljajo opečni zidovi ter obokani in leseni stropovi.

Opis

Kresija je bila zgrajena v letih 1897 in 1898. V tlorisu je nekoliko nepravilne štirikotne oblike z notranjim dvoriščem. Po celotnem tlorisu ima klet, pritličje in tri nadstropja, leta 1980 pa je bilo prvotno neizkoriščeno podstrešje preurejeno v mansardo s pisarnami. Pri tem je ostala oblika strehe na zunanji strani nespremenjena, na atrijski strani pa dvignjena tako, da ima od slemena navznoter le rahel nagib. Poleg tega je pritličje na atrijski strani v traktih ob Mačkovi ulici in ob Stritarjevi ulici po višini razdeljeno v dve etaži: pritličje in medetažo.

Nosilno konstrukcijo posameznega trakta objekta sestavljajo pretežno vzdolžni zidovi, prečnih zidov pa je precej manj. Glede na prvotne načrte iz leta 1896 so v notranjih vzdolžnih zidovih precej na gosto nameščeni dimniški oziroma prezračevalni jaški. Debeline zidov so v višjih etažah manjše kot v spodnjih etažah. Iz primerjave prvotnih načrtov in načrtov preureditve prostorov v traktu ob Mačkovi ulici iz leta 1948 je razvidno, da je bilo več prvotnih prečnih zidov tega trakta odstranjenih v eni od preureditev po letu 1948 in nadomeščenih z armirano-betonskimi okviri. Po primerjavi prvotnih načrtov in stanja ob pregledu leta 2003 pa je razvidno, da je bil odstranjen tudi en prečni zid v traktu ob Stritarjevi ulici.

Stropne konstrukcije nad kletjo so opečni oboki, zgrajeni med opečnimi loki, ki so v linijah prečnih zidov zgornjih etaž. Nad pritličjem so oboki med jeklenimi nosilci, nad vsemi nadstropji pa so stropne konstrukcije lesene. Prvotna lesena strešna konstrukcija je bila ob preureditvi podstrešja v mansardo nadomeščena z jekleno. Kot je razvidno iz osnovnih načrtov, so obodni zidovi stavbe povezani z vodoravnimi jeklenimi vezmi na nivojih stropnih konstrukcij. To so narekovala pravila gradnje po potresu leta 1895.

• Avtor neznan. 1985: Pozdrav iz Ljubljane – mesto na starih razglednicah. Ljubljana.
  • Hrausky, A., Koželj, J. 2007: Arhitekturni vodnik po Ljubljani. Ljubljana. [COBISS-ID 232455424]
  • Lutman, M. 2004: Potresna odpornost 7 objektov Mestne uprave Mestne občine Ljubljana. Poročilo in priloge. Ljubljana. [COBISS-ID 1025639]
  • Theyer, L. 1896: »Bau des neuen Burgspitalgebaudes in Laibach« – tloris pritličja in prerezi iz leta 1896. Zgodovinski arhiv Ljubljana.

Marjana Lutman (Zavod za gradbeništvo Slovenije)

Predlog citata

Lutman, M. 2010: Kresija. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/298-kresija.