Korita Tolminke

Official label: Tolminka - korita
Korita reke Tolminke so pred sotočjem z Zadlaščico, na južnem robu Triglavskega narodnega parka.

Description

Na najnižji točki Triglavskega narodnega parka, približno 180 metrov nad morsko gladino, je reka Tolminka izoblikovala globoka korita z značilnimi prelomi, ki jih vidimo kot gladke navpične ploskve. Voda je v pregradi triasnega apnenca našla razpoko ali prelom in si z vrezovanjem vanj utrla tesno pot v dolino. Vzhodneje si je korita z globinsko erozijo izdolbla tudi reka Zadlaščica. Reki se združita v koritih, kar je še posebej zanimivo, saj je to edino sotočje v koritih na ozemlju Slovenije. Ob koncu vklesane poti po koritih Tolminke se odpre pogled na najožji in najglobji del korit ter na vhod v jamo, ki je zanimiva zaradi izvira termalne vode. Temperatura izvira je okrog 21° C. Ob pronicanju površinske vode skozi apnenec v globino se voda zaradi geotermične energije segreje in se po razpokah ali prelomih dvigne nazaj na površino. V Tolminki in pritoku Zadlaščici se je ohranila soška postrv Salmo trutta marmoratus, endemna vrsta jadranskega porečja, z značilnim marmornim vzorcem, na katerem so v redkih primerih tudi rdeče pike.

Skoraj 60 metrov nad dnom korit Tolminke sta v skalo vklesana cesta in Hudičev most, ki povezujeta vasi Čadrg in Zadlaz - Čadrg s Tolminom. Hudičev most in cesto do vasi le leta 1907 zgradilo tolminsko županstvo. Pred tem je do vasi vodila le ozka steza čez mostiček na dnu korit. V koritih Tolminke in Zadlaščice je urejena turistična pot, opremljena s smerokazi in informativnimi tablami, ki bogatijo doživetje te izjemne naravne vrednote.