Študentsko naselje Rožna dolina

Official label: Ljubljana - Študentsko naselje
Synonyms: Rožna
Author: stanovanjski bloki - Edvard Ravnikar; stanovanjski stolpiči in menza - Ivan Štrukelj; preostal bloki - Jože Koželj; zadnji blok - Nada Jakopič Blagajne
Študentsko naselje v Rožni dolini leži jugozahodno od Tivolskega hriba med Svetčevo ulico, Cesto 27. aprila, Ažbetovo ulico in Škrabčevo ulico.

Description

Študentski domovi v Rožni dolini so najstarejše slovensko študentsko naselje. Nahajajo se na območju nekdanjega barja, in sicer jugozahodno od Tivolskega hriba med Svetčevo ulico, Cesto 27. aprila, Ažbetovo ulico in Škrabčevo ulico. Domove je leta 1949 ustanovila vlada Republike Slovenije, da bi rednim študentom brez stalnega bivališča omogočila nemoten študij, bivanje, prehrano in druge dejavnosti.

Po načrtih arhitekta Edvarda Ravnikarja je bilo od leta 1949 do 1954 zgrajenih prvih pet domov, ki so omogočili ležišča 1235 študentom. Sprva so bile v domovih dvoposteljne sobe s skupnimi sanitarijami in manjšim skupnim prostorom, kasneje pa so vsakemu nadstropju dodali skupno kuhinjo, v pritličjih sobo s televizijo ter stanovanje za hišnike. Leta 1957 so zgradili študentsko restavracijo oziroma menzo z barom, ki so ji nekoč rekli »krmilnica«. Nadaljnja gradnja domov je potekala med leti 1961 in 1971, tedaj pod vodstvom arhitekta Ivana Štruklja, in v letih 1983 in 1984 pod vodstvom arhitekta Jožeta Koželja. Leta 1996 je bil postavljen zadnji dom (XIV) pod vodstvom arhitektke Nade Jakopič Blagajne. Danes je Študentsko naselje zaključena prostorska enota s štirinajstimi študentskimi domovi, upravo, menzo, telovadnico, pralnicami ter delavnicami in zdravstveno ambulanto v domu VII ter študentskim servisom v domu IV. V naselju je nastanjenih več kot tri tisoč študentov, skupno pa je v Ljubljani 25 študentskih domov.

V sedemdesetih in osemdesetih letih 20. stoletja so bili domovi razdeljeni na moške in ženske. Domovi II, IV, VI in X so bili moški, ostali pa ženski – z izjemo doma III, kjer je bil Klub afriških študentov. Danes živijo študentje v mešanih domovih in sobah, v katerih je dovoljeno tudi bivanje študentskih družin. V domovih (z izjemo apartmajskih domov) si študentje delijo skupne prostore, kot so kuhinja, kopalnice in sanitarije.

Dom I predstavlja prvi zgrajeni študentski dom v Rožni dolini in je tudi edini, ki je ohranil prvotno obliko gradnje. (Skoraj enake oblike ostaja dom IV, ki so mu pred leti zgradili še nadzidek z apartmaji.) »Enka« je znana tudi po tem, da so v njej snemali film V leru režiserja Jana Cvitkoviča. Domovi II, V in VI so t. i. tihi domovi, kjer po deseti uri zvečer ne sme biti hrupa. Dom II je bil poseben zato, ker je imel »sobe steklenke«, t. i. samice, kjer so stanovali resni študentje in študirali vse noči. Dom V ima apartmaje s prirejeno opremo za študente s posebnimi potrebami, v kletnih prostorih se nahajata dve učilnici oziroma »podmornici«, kot jima pravijo. V domu XIV se nahaja studio Radia Študent Ljubljana, ki ga je leta 1969 ustanovila Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU). Gre za eno najstarejših in največjih evropskih urbanih nekomercialnih radijskih postaj s študentskim radijskim programom.

Danes sta domova I in IV znana po vsakodnevnih zabavah, igranju družabnih iger in hrupu. V slednjem je prebival tudi bivši predsednik države Milan Kučan.

Menza je v sedemdesetih in osemdesetih letih slovela predvsem po številnih koncertih, ki so se odvijali v velikih prostorih jedilnice. V njej so nastopale znane skupine iz vse Jugoslavije, med njimi Pankrti, Martin Krpan, Laibach ter Bijelo Dugme. Danes tam nudijo poleg prehrane še prostor za različne projekte.

Študentski svet stanovalcev študentskih domov v Ljubljani prireja raznolike dogodke enkrat letno: pustovanje, miklavževanje, krvodajalske akcije in kostanjev piknik ter priljubljene Majske igre. Te potekajo od leta 1983 in združujejo športne aktivnosti, tekmovanja in kulturne delavnice ter trajajo tri tedne v mesecu maju.