Gastroenterološka klinika

Uradna oznaka: Ljubljana - Infekcijska klinika ob Japljevi
Avtor: Maks Fabiani
Poslopje je bilo v začetku 20. stoletja zgrajeno za potrebe Nove mestne ubožnice. V tlorisu ima razčlenjeno simetrično obliko, nosilno konstrukcijo pa sestavljajo kamnito-opečni in opečni zidovi, obokani in leseni stropovi ter leseno ostrešje.

Opis

Poslopje sedanje gastroenterološke klinike je bilo v letih od 1899 do 1901 v Vodmatu v Ljubljani zgrajeno za potrebe Nove mestne ubožnice. Imelo je klet, pritličje in eno nadstropje. Načrt za 2. nadstropje je bil izdelan že leta 1940, do same nadzidave pa je domnevno prišlo šele po 2. svetovni vojni. Na dvoriščni strani sta bila kasneje zgrajena še sanitarna prizidka, v notranjosti pa so bili izvedeni nekateri posegi v nosilno konstrukcijo. V okviru teh so bile nekatere stropne konstrukcije nad kletjo in pritličjem rekonstruirane, v vzdolžnih notranjih zidovih pa so bile narejene nove vratne odprtine.

Kletni zidovi so deloma opečni, deloma grajeni mešano iz kamna in opeke. Zidovi v pritličju in obeh nadstropjih pa so v celoti opečni, grajeni iz polnih opečnih zidakov starega formata (29 x 14 x 6.5 cm). Bolj obremenjeni zidni slopi med okni so bili zidani z močnejšo hidravlično malto, manj obremenjeni zidovi pa z apneno malto. Zidovi so tudi različnih debelin: v kleti so debeli od 60 do 75 cm, v pritličju in obeh nadstropjih pa od 45 do 60 cm.

Prvotne medetažne konstrukcije so bodisi opečni oboki med jeklenimi nosilci, bodisi lesene. Slednje so ponekod take, da premoščajo celotne razpetine prostorov, ponekod pa jih vmes podpirajo jekleni nosilci. Stopnišča in podesti so izvedeni iz betonskih plošč med jeklenimi nosilci.

Glede na to, da je bilo poslopje zgrajeno po potresu, so bili zidovi povezani z vodoravnimi vezmi iz ploščatega železa, vgrajenimi vzdolž zidov v višini stropov in sidranimi na pročelja. Poleg tega so bile vgrajene vezi, s katerimi so bile stropne konstrukcije sidrane v nosilne zidove. Te vezi in sidra so vidni na priloženih arhivskih načrtih, saj so bili ti izdelani po ljubljanskem potresu leta 1895.

Strokovne reference in viri

• Fabiani, M. 1940: “Načrt za novo mestno ubožnico”, tlorisi kleti, pritličja, 1. nadstropja in 2. nadstropja ter prerez iz let 1899 in 1940 (arhivsko gradivo iz Zgodovinskega arhiva mesta Ljubljana). Ljubljana.
  • Lutman, M. 2003: 1. Pregled in preiskave nosilne konstrukcije ter analiza nosilnosti in potresne odpornosti objekta Gastroenterološka klinika, Japljeva 2, Ljubljana. Potočilo. Ljubljana. [COBISS-ID 983143]

Marjana Lutman (Zavod za gradbeništvo Slovenije)

Predlog citata

Lutman, M. 2010: Gastroenterološka klinika. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/297-gastroenteroloska-klinika.