Rimska utrdba na Lanišču

Official label: Kalce pri Logatcu – Obrambni stolp Lanišče
Zahodno od Kalc pri Logatcu, na Lanišču, stoji rekonstruirana rimska utrdba kvadratnega tlorisa, ki je bila v uporabi v drugi polovici 4. stoletja in je bila del poznoantičnega zapornega sistema.

Description

V sklopu poznorimskega zapornega sistema Claustra Alpium Iuliarum je bil na Lanišču zahodno nad Kalcami postavljen okrog 350 metrov dolg zaporni zid, ki je varoval rimsko cesto Aquileia – Emona. Zid se na jugu konča na skalnem pobočju Srnjaka, na severnem koncu pa se zaključi z manjšo utrdbo. Raziskave v letih 1961–1963 so pokazale, da gre za objekt kvadratnega tlorisa velikosti 19,6 x 19,6 metrov. Vhod je imel na zahodni strani. Ob južni stranici so odkrili več zobcev prsobrana. Notranja stran zidov je bila ometana in zglajena. Na podlagi novčnih najdb je mogoče sklepati, da je bila utrdba verjetno zgrajena v času cesarja Valentinijana I (364–375), uničena pa že leta 388, torej ni delovala niti dve desetletji. Zaporni zid je seveda starejši. Zaradi dobre ohranjenosti zidov je bil objekt obnovljen in je dandanes edini primer rekonstruirane rimske utrdbe v obrambnem sistemu Claustra Alpium Iuliarum.